Sådan bliver du en moderne Tintin – video på smartphones * Smartphonography
smartphonography, smartphone, video, recording, lav mic, interview, documentation, video documentation
15359
post-template-default,single,single-post,postid-15359,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Sådan bliver du en moderne Tintin – video på smartphones

Sådan bliver du en moderne Tintin – video på smartphones

På med monopod`en, SmartLaw+ mikrofonen i lommen, grib frakken og ud på eventyr. Du har forvandlet dig til en moderne udgave af Tintin.

Hvis Tintin udkom i dag, ville han være en smartmojo. En mobil videojournalist. En smartphone ville have fortrængt notatblokken, og smartphonen ville temmelig sikkert sidde på en stang, en monopod, og ind imellem blive suppleret af en lille mikrofon ved navn SmartLaw+. For under 1000 kroner kan du også blive en smartmojo.

Citizen journalism, ikke uddannede journalisters dækning af begivenheder i verden er efterhånden ret udbredt. Hvad enten du drømmer om at være moderne stjernerapporter, producere flipped learning eller bare lave en god film om familiens sidste ferie, så følger her fire lette trin til at komme i gang med at lave video på din mobiltelefon.

Trin 1: Download en redigeringsapp.
Har du en iphone, så download imovie. Har du en androidstyret telefon downloader du fx app`en kinemaster. Windowsstyrede telefoner har jeg desværre endnu ikke fundet en god redigeringsapp til.

Trin 2: Optag video
Sørg for at din telefon er ladt godt op, og at der er ledig plads gerne 5 gb. Sæt telefonen på flymode. Find flere råd og humor i  introfilmen her.

 

Er du ikke til humor i tutotials, kan du vælge denne introfilm.

 

To ting, der kan forbedre din video er stabilitet og god lyd. Køb en monopod fx fra Manfrotto, så har du stabilitet. Du skal bruge en holder fx en Joby gripthight til at sætte telefonen fast på monopod`en. En monopod er nem at komme omkring med, du kan folde den ud i forskellige længder og på den måde eksperimentere med vinkler. Lyden i en smartphone er ikke optimal, hvis du fx skal lave et interview. En SmartLaw+mikrofon fungerer til alle smartphones og giver en god lyd. Monopod fås fra ca. 300 kr., en Joby gripthigt koster 225 kr. og en SmartLaw+ får du for ca. 430 kr. For under 1000 kroner har du grej til at producere film i god kvalitet.

Ud i verden med dig, Tintin eller smartmojo – have fun. Afprøv vinkler, lys og lyd. Lav nærbilleder masser af nærbilleder, så bliver din film lækker. Vælg dine motiver og lad kameraet snurre i minimum 6-10 sekunder hvert sted. Optag aldrig mere end 2 max 3 minutter ad gangen. (så bliver redigeringen lettere).

Trin 3: Rediger din video
Velkommen tilbage fra eventyr, nu starter det eventyrlige for alvor. Du skal manipulere med virkeligheden, og få den bedste billedlige fortælling om og version af din begivenhed. Tintin eller smartmojo i klipperummet. Mit bedste råd i starten er: Lad dig rive med. Lad processen være sjov. Nyd dine nye kompetencer. Kom i filmflow!
Dog vil jeg gerne introducere tre regler:
1. Skift mellem nærbilleder og halvtotal/heltotal billeder. Klip aldrig en serie heltotal billeder sammen.
2. Skal du lave interview med flere personer, så placer dem i hver sin side.
3. Lad hver klip vare ca. 4 sek. plus- minus, så bliver man ikke træt af at se på din film.

Her er et lynkursus i redigering i Imovie

 

og her er en introduktion til Kinemaster

 

Trin 4 Opret en videokanal og upload
Hvis du har en google mail, har du automatisk en YouTube kanal. Du kan se her hvordan du opretter en kanal.


Men du skal selvfølgelig uploade fra din smartphone, så alt kan laves ”on the fly”, som smartmojo`erne siger. Download YouTube app`en til din smartphone, så får du mulighed for at uploade direkte fra din smartphone. Du kan skrive titel og vælge om filmen skal være offentlig, skjult eller privat, lave tags med mere. 

Er du ikke til Google, kan du vælge fx Vimeo som kanal.

 

Done! Nu er du godt i gang – SmartMojo eller moderne Tintin!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.