Udstyr til video med smartphone- dus med din dametaske * Smartphonography
smartphonography, smartphone, video, recording, lav mic, interview, documentation, video documentation
15364
post-template-default,single,single-post,postid-15364,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Udstyr til video med smartphone- dus med din dametaske

Udstyr til video med smartphone- dus med din dametaske

Gå aldrig ned på udstyr er mantraet i foto og filmverdenen. Jeg er på evig jagt efter miniudgaver, af det udstyr som ”rigtige filmfolk” har. Det bliver alt sammen puttet i min lille taske, som blev døbt dametasken på et kursus i smartphonografi.

Sammen med fem andre kvinder havde jeg tilmeldt mig Kort- og dokumentarfilmsskolens første kursus i smartphonografi i maj 2015. Vi tog billeder og video med vores iPhones, og så sad vi ellers og nørdede i de mest fantastiske apps. Da jeg på et tidspunkt greb ned i min taske efter en mikrofon og en monopod, kiggede kvinderne med. ”Hvad er det, du har i din dametaske?”

Min dametaske var fuld af en masse minigrej, som jeg havde samlet sammen i løbet af de ti måneder, jeg begejstret havde filmet med min smartphone. Det minigrej ville kvinderne gerne lære at kende. På den måde blev ”Dus med din dametaske” en del af programmet.

Selvom dametasker er et prekært emne, især hvis man vender bunden i vejret på dem, er det præcis, hvad jeg agter at gøre i resten af dette indlæg. Finder du noget, du kan bruge, er det skønt. Tag det endelig! Synes du, det ligner rod og banaliteter, så spring det over. For dig der synes, at dametasker er dejlige! Nyd at du kan have det hele med ”on the fly”.

Lyd

SmartLaw+ mikrofon.

Mit kæreste eje er den lille SmartLaw+ mikrofon, som næsten altid er oppe af tasken til et interview. Mikrofonen er god, selv med høj baggrundsstøj går stemmer tydeligt igennem. Vindhætten er jeg mindre begejstret for, et interview i blæst kan ikke anbefales. SmartLaw+ kan bruges til alle typer telefoner.

Min sidste nye gadget er Rødes lille breakout box 3,5 mm for Smartphones. Her er der plads til to mikrofoner og høretelefoner samtidigt. Komfortabelt når man har to interviewpersoner. Smart hvis man optager med smartphonens almindelige kamera, der normalt ikke giver mulighed for at holde øje med lyden.

Rødes breakout box.

Sennheiser trådløs mikrofon.

Det trådløse mikrofonsæt, Sennheiser, bruger jeg, når jeg filmer i værksteder og gerne vil have folk til at fortælle undervejs i deres arbejdsproces. Det er lidt dyrt, men det er pengene værd. Lyden er fantastisk. Trådløse mikrofonsæt der kører på Bluetooth, vil jeg ikke anbefale. Dels er Bluetooth lidt ustabilt, og dels er lyden ikke i top.
Apple har sit eget system, hvis du optager med iPhone eller iPad er et adapterkabelnødvendigt.

Adapterkabel til iPhone og iPad.

Stabilitet

Næst efter lyd er stabilitet vigtig!

Øverst til venstre en Klyp, nederst et Gliff sæt og Joby i nøglering.

Gliff, Klyp og Joby. Det lyder næsten som Rip, Rap og Rups fætre, men her er tale om diverse holdere til smartphones. En holder er nødvendig, for at kunne sætte telefonen på en monopod. En monopod er den mest oplagte måde, at opnå støtte og stabilitet, når du filmer med din smartphone. Gliff`en passer til en iPhone 5, ligesom Klyp`en. Klyp`en er fin, fordi den beskytter telefonen, men der er ikke plads til at få mikrofonstikket ordentlig i, hvilket betyder, at man ikke kan bruge mikrofonen.
Joby GripThight fungerer til alle telefoner og har to smarte detaljer. Den kan fungere som stativ på et bord, og den kan sættes i en nøglering.

Joby GripThight på en monopod.

To monopod i forskellige længder og vægtklasser, samt en Gorilla Pad.

Stabilitet, så du undgår rystelser, er vigtigt. De fleste, der filmer med smartphone ender med at købe en monopod. Det er et stativ med en fod, der kan foldes ud i forskellige længder. Du kan placere den i sammenklappet tilstand på et bord, i delvis udklappet tilstand på en kasse på gulvet, eller i fuldt udklappet tilstand på gulvet. Du kan let lave frø- eller fugleperspektiver, og du kan i det hele taget lege med sjove vinkler og stadig have stabilitet. En monopod vejer fra 500 gram og er derfor let og handy at komme omkring med. En Gorilla Pad fås i forskellige størrelser og kan hænges op alle vegne, da benene kan bøjes og snoes. De nyeste er endda magnetiske og kan sidde fast på fx et metalskab.

Lys

Lampe til smartphone sat på et Klyp sæt.

Den lille Brøndbylampe, døbte min kollega straks denne lille fikse sag, som åbenbart kalder på fodboldminder hos mænd. Den eneste gang, jeg har brugt min lilleBrøndbylampe, var ved en optagelse på Hovedbanegården i vinter. Den er lidt skarp. Jeg har fået det råd, at sætte et stykke madpapir henover den for at skabe et blødere lys. Det har jeg stadig til gode at afprøve. Men døm selv, her Brøndbylampen i brug i et interview med Daniel.

 

Rengøring

Min smartphone er ikke bare mit kamera, den er også mit arbejdsredskab, min adgang til sociale medier og min private telefon. Den er i lommen 24/7 og linsen bliver fedtet og beskidt. I en fotoforretning fandt jeg denne lille linsepen, som jeg kan rense linsen med før optagelser.

Linsepen.

Tro det eller ej, nu er der ikke mere i dametasken. Men der er stadig masser af spændende grej derude. Der er fx. linser og steadicam. Se her hvordan du anvender dem.

 

Demonstration af ekstra linse og steadicam.

Har du brug for et kursus i video med smartphone, kan jeg varmt anbefale Flotfilmeller Mathieu Media.

Nu samler jeg smartphone minigrejet, hanker op i dametasken og smutter videre. Blev du dus med min dametaske, mødes vi måske derude.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.