Sol, sommer og smartphonevideo * Smartphonography
smartphonography, smartphone, video, recording, lav mic, interview, documentation, video documentation
15384
post-template-default,single,single-post,postid-15384,single-format-video,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Sol, sommer og smartphonevideo

Sol, sommer og smartphonevideo

Sommerferien nærmer sig, snup lidt video og lav en stemningsfilm, når du alligevel har telefonen oppe af lommen. Se hvordan nedenfor.

Levende billeder og reallyd kan fortælle historien om din ferie på en stemningsfuld og nærværende måde. Feriefilm er hyggelige at se og ikke svære at lave på en smartphone. Allerførst en lille advarsel. Har du store børn, kan du havne på FaceBook, kalveknæet in action, som det skete for mig i Barcelona. Men en feriefilm er det værd.

Optagelser

 

Billeder
Historien om din ferie behøver ikke at være skrevet ned på et storyboard, før du filmer. Grib dagen og optag undervejs. Helt basalt, når du optager video, er det vigtigt at holde kameraet stille, trykke på fokus, samt at placere dig, så du får et ordentligt lysindfald. Se og læs mere i min post ”Sådan bliver du en moderne Tintin – video på smartphone”. Mine råd til optagelser på ferien er:

  • Optag 1 minut max. 3 minutter ad gangen
    Så behøver hele familien ikke vente på dig konstant, men endnu vigtigere klipningen på telefonen bliver lettere at håndtere.
  •  Optag 5-10 sekunder af hvert billede eller situation
    Når man ser en film, skal øjnene hvile i billedet ca. 3-4 sekunder, derfor skal du også lade kameraet ”hvile” i situationen, så man kan nå at se, hvad der foregår.
  •  Vælg et billede eller en situation
    Man har en tendens til at ville have det hele med. Det duer ikke på film. Gør som når du fotograferer, vælg et motiv eller en situation.
  •  Panorering
    Panoreringer er gode i feriefilm til at give et indtryk af stedet. Når du optager en panorering så hold telefonen stille i 5 sekunder på startbilledet, lav din panorering og hold din telefon stille i 5 sekunder på dit slutbillede.
  • Typer af billeder
    Optag både nærbilleder og halv- eller heltotalbilleder af den samme situation.

Lyd

Lyd kan være en udfordring i smartphone optagelser, normalt har jeg altid en mikrofon med. Se mere om mirkofoner i min post ”Udstyr til video med smartphonevideo – dus med din dametaske”. Men jeg er blevet positivt overrasket over reallydsoptagelser uden mikrofon på min iPhone 5s, se filmen ovenfor, hvor musikken foran kirken og altsaxofonen i Parc Guel er reallyd. Her følger et par råd om lydoptagelser:

  • Reallyd
    Kommer du forbi en interessant lyd, så optag 4 sekunders billeder af lydkilden. Gå derefter rundt på sightseeing med kameraet kørende, så du får en god bid lyd med. Den kan du senere bruge til underlægningslyd på din stemningsfilm.
  • Blæsevejr
    Blæser det så drop reallyden, det bliver aldrig godt. I stedet kan du senere hente musik ind. Se min post: ”Masser af musik – Øreguf til video på smartphone”.

Klipning

Nu skal du skabe historien om din sommerferie. Beslut dig for, hvem dit publikum er og bestem længden på filmen. Din familie kan måske holde til 4-5 minutter, alle andre max 2-3 minutter. Forestil dig du er kommet hjem fra ferie og skal fortælle om den. Hvad vælger du at fortælle om? Vælg herefter dine klip ud.

Billeder

  • Redigerings app
    For at redigere din film, skal du bruge et redigerings program. Måske er der et din telefon, ellers kan du downloade app`en iMovie til iPhone og iPad eller app`en KineMaster, hvis du har en androidstyret telefon som fx Samsung eller HTC.
  • Storyboard
    Du henter dine filmklip ned på et storyboard. Her kan du klippe dem til, flytte rundt på dem og adskille lyd og billede, så du kan få din stemningsmusik på. Se min post ”Sådan bliver du en moderne Tintin – video på smartphone”.
  • Kunsten at klippe
    Lad hvert klip vare ca. 4 sekunder og sæt så et nyt på. Så kan man nå at se, hvad der sker uden at blive træt af det samme billede. En panorering varer naturligvis længere.
  • Nær-fjern nær-fjern
    Skift mellem nærbilleder og halv- eller heltotalbilleder, det giver den bedste dynamik i din fortælling.

Lyd

Adskil lyd fra dine billedklip. Nu kan du flytte dine lydklip rundt. Du kan skrue op og ned for lyden og lave ind- og udtoninger, så du får bløde overgange.

  • Billede før lyd
    Klip dine billeder færdig før du tager fat på lyden.
  • Reallyd og musik
    Brug din reallyd. Lad den flyde henover skiftende billeder. Hent evt. musik på nettet. Se hvordan i min post ”Masser af musik – Øreguf til video på smartphone”.

 

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.