Mojo-junglen -find rundt i video på smartphone * Smartphonography citizenjournalism
Mojo er betegnelsen for en mobil journalist.
smartmojo, citizen journalism, video, smartphones
15871
post-template-default,single,single-post,postid-15871,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Mojo-junglen -find rundt i video på smartphone

Mojo
smartmojo

Mojo-junglen -find rundt i video på smartphone

 

Mojo

Mojo er betegnelsen for en mobil journalist. En journalist der rejser ud for at lave videoindslag og artikler, ofte med smartphonegrej, der er let at tranportere. Citizen journalism, på dansk borgerjournalistik, opstår når almindelige mennesker, reporterer og fortæller historier, som fx de unge i hashtagourstories. Hvad enten du er en mojo eller en citizen journalist, har du brug for udstyr og viden i dit arbejde.
Junglen af information, om redskaber til at producere journalistik på smartphone, er stor. Gennem de sidste år har jeg gået mange kilometer i mojo-junglen og fundet folk og firmaer, som jeg synes, er værd at følge. Her tager jeg dig med på en lille safari omkring kurser, apps, udstyr, workflow og communities.

Kurser og apps

Kurser i producere video på smartphone tilbyder Kort-og dokumentarfilmskolen og Danish Media. Du kan også gå i gang selv. Lad dig inspirere af og lær at producere professionel mobil journalistik hos Shoulderpod eller BBC Academy. Se hvordan du filmer med app`en FilmicPro og redigerer i app`en KineMaster eller Lumatouch.

Journalist Silas Bang har på sin hjemmeside, den digitale journalist, lagt sin mojo værktøjskasse frem med mange forskellige apps til mobil journalistik. Du kan også læse Awesome apps, hvor jeg beskriver de apps, jeg bruger. For at komme i gang kan du læse om den moderne Tintin.

Udstyr

Det vigtigste er stabilitet og en mikrofon. Du kan købe en sholderpod eller en monopod, samt en SmartLaw+ mikrofon. Hvis du har et digitalt kamera, kan du købe en monopod med to forskellige størrelse skruer, så den kan bruges både til din telefon og dit kamera. Du skal bruge en holder for at få smartphonen sat på en monopod, fx jobygrip. Shoulderpods design har en indbygget holder. Alt i alt kan du få både stabilitet og mikrofon for under 1000 kr. Der er naturligvis meget andet udstyr. Du kan gå på opdagelse i det hos MobileVideoDIY.

Workflow

Aljazeera et af de medier, der tidligt har taget smartphone videojournalistik til sig. For nogle år siden lavede de en lille booklet på 34 sider med deres erfaringer, tips og anbefalinger. Her kan man læse om en smartmojos workflow, der ligner almindelig produktion, men med særlige forhold som fx batterilevetid og filer. Når man arbejder på mobilen kan man komme tættere på begivenheder og ofte ind på steder, der vil være umulige for et almindeligt tv-hold.

Community

Jeg følger Philip Bromwell, en irsk TV journalist, der eksperimenterer med forskellige formater.  Bromwell også nogle gode tips til gode vinkler og skud med en smartphone. Andre jeg kigger over skulderen er Corinne Podger og Glen Mulchahy, find dem og flere andre, der kan være inspirerende at følge på ShoulderPod. Her Endelig er jeg medlem af facebookgruppen Mojofest.

Der er sikkert flere spændende folk at følge derude og mere viden. Hvis du ved noget, så skriv gerne.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.